Vissza a müvészethez - PRAELUDIUM

Vissza a müvészethez - PRAELUDIUM

VISSZA A MÜVÉSZETHEZ

2021. augusztus 20-án, 17:00 órakor nyílik a balatonfüredi Vaszary Galéria Széchenyi-termében a PRAELUDIUM című képzőművészeti kiállítás.

A tárlat – ahogy a cím is sugallja – voltaképpen egy nagyobb lélegzetű kezdeményezés és kiállítás-sorozat előjátéka, a Balatonfüreden tervezett MOdern MŰtár (MOMŰ) induló eseménye. A MOMŰ a Szöllősi-Nagy – Nemes Gyűjtemény képzőművészeti és fotográfiai anyagából áll. A modern és kortárs, zömében a nemzetközi geometrikus, ill. a konkrét művészetet reprezentáló gyűjtemény harminc év után került haza Párizsból és kerül Balatonfüredre, részeként az Európai Kulturális Főváros rendezvénysorozat eseményeinek.

Szöllősi-Nagy András (hidrológus, egyetemi tanár) és Nemes Judit (festőművész) a hetvenes évek elején kezdtek képzőművészeti gyűjteményük felépítésébe Budapesten. A szerény kezdetben az Európai Iskola néhány, akkor még élő művészétől szereztek néhány művet.  A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött. Akkori gyűjtői koncepciójuk és célkitűzésük a XX. században Franciaországban élt magyar művészek - ideértve a fotográfusokat is - még fellelhető munkáinak gyűjtése volt. A kilencvenes évek közepén megváltozott a gyűjtés elve: a nemzetközi konstruktivista – geometrikus - konkrét művészet került a gyűjtemény homlokterébe,. Elsőként a francia geometrikus művészet képviselői, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásai kerültek a magyar művészek alkotásai mellé a több ezer műből álló gyűjteménybe.

A bemutatkozó tárlat a képzőművészeti gyűjtemény szűkített keresztmetszetét adja hazai és nemzetközi művészek alkotásaiból: Bob Bonies, Botos Péter, Gael Bourmaud, Jean-François Dubreuil, Ézsiás István, Gáyor Tibor, Haász István, Hans-Jörg Glattfelder, Gerhard Hotter, Lantos Ferenc, Maurer Dóra, Molnár Vera, Claude Pasquet, Torsten Ridell, Sigurd Rompza, Albert Rubens, Sanchez és Zalavári József műveivel.

Köszöntőt mond: Dr. Bóka István, Balatonfüred Város polgármestere.

A tárlatot Geskó Judit művészettörténész, Szépművészeti Múzeum, nyitja meg.

A kiállítás megtekinthető:2021.augusztus 21-től 2022. január 9-ig.